De Branche Vereniging Bedrijfshulpverlening Nederland maakt zich grote zorgen om de bedrijfsveiligheid van organisaties. Wij delen deze zorg. Uit gesprekken met hun leden is duidelijk geworden dat opleiders op dit moment nauwelijks opleiden. Daarmee komt de verplichting voor werkgevers vanuit de Arbowet om veiligheid op orde te hebben in het gedrang.

Aukes organiseert in coronatijd, altijd volgens de geldende maatregelen, BHV-cursussen voor verschillende (kleinere) groepen. In onze praktijktrainingen voor bijvoorbeeld BHV en EHBO volgen we de richtlijnen van RIVM, NNR, Oranje Kruis en NIBHV. Bovendien hebben we een gratis e-learning ontwikkeld met duidelijke richtlijnen hoe BHV’ers hulpverlening het beste kunnen aanpakken in deze tijd. We hebben de e-learning naar al onze opdrachtgevers verstuurd en via LinkedIn gedeeld. Hierop hebben wij inmiddels tientallen positieve reacties ontvangen. Voor meer informatie over onze trainingen, kunt u contact met ons opnemen.

Oorzaak
De landelijke maatregelen zorgen ervoor dat collega’s zo min mogelijk fysiek bij elkaar gebracht worden. Daarnaast is er ook de financiële impact van Covid-19. Maar het belang van het up-to-date houden van de beschreven procedures in het ontruimingsplan/bedrijfsnoodplan is groot. Net als het competent houden van (bedrijfs)hulpverleners. In een ministeriële regeling (regeling 3.1 en 3.2 F) wordt aangegeven dat groepsverbanden die noodzakelijk zijn voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden van organisaties, instellingen en bedrijven mogen doorgaan. Deze regeling valt onder de tijdelijke regeling maatregelen Covid-19 welke is ingegaan op 15 januari 2021 en vervalt op 01 maart 2021.

BHV-trainingen mogen doorgaan onder voorwaarden
In overleg tussen het bestuur van de BVBN en de landelijk specialist en jurist van VNO-NCW en MKB-Nederland is duidelijk geworden dat het op basis van de noodwetgeving mogelijk is dat fysieke BHV trainingen doorgang kunnen vinden onder de volgende voorwaarden:
• het moet een besloten plaats zijn (trainingscentrum van de opleider of de klantlocatie);
• de bijeenkomst/training moet noodzakelijk zijn om de continuering van de dagelijkse werkzaamheden binnen een organisatie te kunnen waarborgen.